Reklama

Reklama

Rolada z mascarpone i truskawkami

Rolada z mascarpone i truskawkami to polecany przez nas przepis na pyszny deser. Takie połączenie z pewnością znajdzie wielu zwolenników! Rolada z mascarpone i truskawkami jest bardzo lubiana przez dzieci.


Składniki na biszkopt

  • 10 dag cukru pudru,
  • 8 dag mąki pszennej,
  • 2 dag mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 8 żółtek,
  • 4 białka,
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 100 ml śmietany 30-proc.,
  • 25 dag mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • półtorej łyżeczki żelatyny,
  • 30 dag truskawek


Rolada z mascarpone i truskawkami - przygotowanie

Biszkopt: żółtka zmiksuj z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Białka ubij z solą. Dodaj resztę cukru pudru, zmiksuj. Mąki wymieszaj, przesiej. Do żółtek dodawaj na przemian mąki i pianę z białek, mieszając.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, rozprowadź. Piecz ok. 10 minut w temp. 220°C. Biszkopt wyłóż na ściereczkę papierem do góry. Papier zdejmij, biszkopt przykryj wilgotną ściereczką. Ostudź.

Krem: żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody. Śmietanę ubij, dodając cukier puder, a na końcu mascarpone. Spęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu. Dodaj do masy, wymieszaj.

Z truskawek usuń szypułki, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie. Rozsmaruj krem, delikatnie zwiń. Roladę schłodź.

Reklama

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Biszkopt rzucany

Tort Dacquoise

Tort Czarny Las

Zobacz także:



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy