Reklama

Reklama

Rolada z mascarpone i truskawkami

Polecamy przepis na pyszny deser z serkiem mascarpone i truskawkami. To połączenie z pewnością znajdzie wielu zwolenników!


Składniki na biszkopt

  • 10 dag cukru pudru,
  • 8 dag mąki pszennej,
  • 2 dag mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 8 żółtek,
  • 4 białka,
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 100 ml śmietany 30-proc.,
  • 25 dag mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • półtorej łyżeczki żelatyny,
  • 30 dag truskawek

Przygotowanie:

Biszkopt: żółtka zmiksuj z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Białka ubij z solą. Dodaj resztę cukru pudru, zmiksuj. Mąki wymieszaj, przesiej. Do żółtek dodawaj na przemian mąki i pianę z białek, mieszając.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, rozprowadź. Piecz ok. 10 minut w temp. 220°C. Biszkopt wyłóż na ściereczkę papierem do góry. Papier zdejmij, biszkopt przykryj wilgotną ściereczką. Ostudź.

Krem: żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody. Śmietanę ubij, dodając cukier puder, a na końcu mascarpone. Spęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu. Dodaj do masy, wymieszaj.

Z truskawek usuń szypułki, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie. Rozsmaruj krem, delikatnie zwiń. Roladę schłodź.

Reklama

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: rolada biszkoptowa | truskawki | truskawki deser | serka mascarpone

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje