Rolada z mascarpone i truskawkami
Rolada z mascarpone i truskawkami to polecany przez nas przepis na pyszny deser. Takie połączenie z pewnością znajdzie wielu zwolenników! Rolada z mascarpone i truskawkami jest bardzo lubiana przez dzieci.

Składniki
na biszkopt
- 10 dag cukru pudru,
- 8 dag mąki pszennej,
- 2 dag mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru waniliowego,
- 8 żółtek,
- 4 białka,
- szczypta soli
na krem
- 100 ml śmietany 30-proc.,
- 25 dag mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- półtorej łyżeczki żelatyny,
- 30 dag truskawek
Rolada z mascarpone i truskawkami - przygotowanie
Biszkopt: żółtka zmiksuj z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Białka ubij z solą. Dodaj resztę cukru pudru, zmiksuj. Mąki wymieszaj, przesiej. Do żółtek dodawaj na przemian mąki i pianę z białek, mieszając.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, rozprowadź. Piecz ok. 10 minut w temp. 220°C. Biszkopt wyłóż na ściereczkę papierem do góry. Papier zdejmij, biszkopt przykryj wilgotną ściereczką. Ostudź.
Krem: żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody. Śmietanę ubij, dodając cukier puder, a na końcu mascarpone. Spęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu. Dodaj do masy, wymieszaj. Z truskawek usuń szypułki, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie. Rozsmaruj krem, delikatnie zwiń. Roladę schłodź.
Sprawdź też przepisy na pyszne desery:
Zobacz także: