Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym
Efektowne i pyszne danie obiadowe. Z naszym przepisem przygotujesz je bez trudu!
Sposób przygotowania:
1. Piersi oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na 8 równych plasterków.
2. Każdy plasterek rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, obłóż plasterkami szynki, posyp listkami świeżych ziół (np. szałwii, natki, tymianku). Zwiń, formując roladki. Przewiąż je bawełnianą nicią. Roladki możesz też spiąć wykałaczkami.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i połowę masła. Włóż przygotowane roladki, obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz około 30 minut w temperaturze 190°C.
4. W tym czasie szalotki obierz, poszatkuj drobno. Oczyść i opłucz pieczarki, pokrój je w plasterki lub półplasterki.
5. W rondlu rozpuść resztę masła. Przesmaż posiekane szalotki i pieczarki, zalej białym winem. Ogrzewaj, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj kremówkę. Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż upieczone roladki, podgrzewaj razem około 5 min. Posyp danie posiekaną natką.