Składniki na 4 porcje: - 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna lub krzyżowa górna), - 10 dag boczku wędzonego, - 1 cebula, - 1 kwaszony ogórek, - 5-6 suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików), - pół szklanki śmietany, - 2 łyżki francuskiej musztardy, - 2-3 oleju, - sól, - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby namocz w szklance wody, następnie ugotuj do miękkości. Wołowinę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Potnij na cztery plasterki. Kawałki mięsa ułóż na desce, przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Delikatnie oprósz solą i pieprzem. Ogórek i 2 grzyby pokrój w cienkie plasterki, a obraną cebulę w piórka. Płaty wołowiny posmaruj z jednej strony musztardą. Na mięsie ułóż kawałki cebuli oraz plasterki boczku, grzybów i ogórków. Ciasno zwiń formując roladki. Obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, zrumień zrazy ze wszystkich stron, podlej wywarem z grzybów. Dodaj pozostałe grzyby, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy duś pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Wlej śmietanę, ponownie przypraw.