Roladki wieprzowe w sosie piwnym
Doskonały pomysł na obiad.
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 500 g brokułów
- 2 cebule
- 8 cienkich plastrów wieprzowiny (steki z szynki)
- 3 łyżki musztardy
- Sól, pieprz
- 4 plastry bekonu
- 50 g relishu ogórkowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bulionu (instant)
- 100 ml piwa
- 2-3 łyżki śmietany
- Sok z cytryny
- Natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w krążki. Mięso rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym kawałku ułożyć po pół plastra bekonu i nałożyć relish. Mięso zrolować i spiąć wykałaczkami. Cebule smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju, zdjąć. Na patelnię dodać łyżkę oleju i obsmażać roladki z każdej strony przez 10 minut. Wlać 300 ml wody, dodać bulion. Dodać piwo i gotować 10-15 minut. Roladki wyjąć. Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 7 minut. Ziemniaki pokroić na ćwiartki i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
Sos zagęścić śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać usmażoną cebulę i roladki. Roladki podawać z sosem i warzywami.