Roladki wieprzowe z rabarbarem
Rabarbar nadaje się nie tylko do ciast!
Składniki:
- 3 marchewki
- 4 cebule
- 2 łodyżki selera naciowego
- 3 kromki białego pieczywa
- 9 łyżek oleju
- Sól, pieprz
- 4 białe kiełbaski
- 6 gałązek szałwii
- 1,5 kg wieprzowiny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 l bulionu
- 250 ml wytrawnego wina czerwonego
- 2 łyżki miodu
- 1 laska wanilii
- 3 jabłka
- 700 g rabarbaru
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
Marchewki, seler, 3 cebule pokroić na grube kawałki. Chleb pokroić w kostkę i obsmażyć na 3 łyżkach oleju przez 5-6 minut na złote grzanki, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.
2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, mięso z białej kiełbasy wycisnąć na patelnię, usmażyć, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, zdjąć z patelni.
Listki szałwii posiekać i wyrobić wraz chlebem, mięsem z kiełbasy i cebulą.
Mięso na roladki rozbić, doprawić solą i pieprzem, smarować przygotowaną masą, zawijać i obwiązać nitką.
W brytfannie rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć roladki ze wszystkich stron, wyjąć z brytfanny. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć resztę warzyw, doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, smażyć jeszcze 2 minuty.
Wlać bulion i wino. Rolady umieścić w sosie i wstawić wszystko do rozgrzanego piekarnika. Piec w 175 st. C przez 1,5 godziny pod przykryciem.
10 minut przed końcem pieczenia posmarować miodem i piec dalej bez przykrycia.
Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Jabłka pokroić w cząstki, rabarbar na kawałki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. Rabarbar i jabłka obsmażać przez 1 minutę. Dodać laskę i miąższ wanilii oraz 5 łyżek wody. Gotować pod przykryciem 4-5 minut.
Roladki wyjąć z sosu, zdjąć nitkę. Sos zagęścić i śmietaną. Podawać z sosem rabarbarowym, dekorować szałwią.