Roladki wołowe
Doskonale smakują następnego dnia po zrobieniu.
Składniki:
●4 kawałki mięsa wołowego
●kiełbasa (tłusta)
●cebula
●4 małe ogórki kiszone (lub 2 mniejsze, pokrojone)
●150 g boczku wędzonego
●2-3 łyżki musztardy
●pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
●bulion
●olej
●mąka
Przygotowanie:
1. Mięso rozbij. Boczek pokrój w plasterki, cebulę, kiełbasę w paski (możesz też grubo zmielić kiełbasę z cebulą i boczkiem). Przygotowane mięso oprósz pieprzem, solą, posmaruj musztardą, rozłóż na nim dodatki wraz z ogórkami, zwiń w roladki i zawiąż sznurkiem kuchennym.
2. Roladki obsmaż na oleju z każdej strony, następnie zalej bulionem, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i duś, aż będą miękkie. Sos zagęść mąką (do wody dodaj łyżkę mąki i roztrzep, a następnie wlej do sosu).
3. Roladki podaj z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.