Roladki wołowe

Doskonale smakują następnego dnia po zrobieniu.

Roladki wołowe rodem ze Śląska
Roladki wołowe rodem ze Śląska 123RF/PICSEL

Składniki:

●4 kawałki mięsa wołowego

●kiełbasa (tłusta)

●cebula

●4 małe ogórki kiszone (lub 2 mniejsze, pokrojone)

●150 g boczku wędzonego

●2-3 łyżki musztardy

●pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie

●bulion

●olej

●mąka

Przygotowanie:

1. Mięso rozbij. Boczek pokrój w plasterki, cebulę, kiełbasę w paski (możesz też grubo zmielić kiełbasę z cebulą i boczkiem). Przygotowane mięso oprósz pieprzem, solą, posmaruj musztardą, rozłóż na nim dodatki wraz z ogórkami, zwiń w roladki i zawiąż sznurkiem kuchennym.

2. Roladki obsmaż na oleju z każdej strony, następnie zalej bulionem, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i duś, aż będą miękkie. Sos zagęść mąką (do wody dodaj łyżkę mąki i roztrzep, a następnie wlej do sosu).

3. Roladki podaj z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas