Roladki z jajkiem
Wiosenna propozycja.

Składniki na 8 porcji:
- 4 jajka na twardo, - 10 dag ostrego żółtego sera, - 2 łyżki pestek słonecznika, - 2 łyżki kiełków sojowych, - ząbek czosnku, - 3 łyżki majonezu,- 2 łyżki gęstej śmietany,- 8 - 10 liści sałaty, - pęczek rzodkiewek, - cukier, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jajka obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody, gotować minutę, odcedzić, posiekać. Majonez wymieszać starannie ze śmietaną, przyprawić odrobiną cukru, solą i pieprzem. Posiekane jajka, ser, pestki, kiełki, rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wymieszać. Farsz nałożyć na umyte i osuszone liście sałaty, zwinąć je. Ułożyć roladki na półmisku. Udekorować rzodkiewkami, schłodzić. Porcja - 85 kcal Czas przygotowania: 30 minut