Reklama

Reklama

Roladki z pesto pistacjowym

Oryginalny pomysł na mięso drobiowe. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na roladki tak dobre, że palce lizać!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4 porcja

Składniki

  • 4 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 pęczek bazylii
  • 5 dag sera typu parmezan
  • 1/2 szkl. łuskanych pistacji
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia
  • 1 szkl. gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

1. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Ser zetrzyj na tarce z małymi otworkami. Do blendera włóż bazylię, wsyp pistacje i starty ser. Czosnek obierz, dodaj do składników w blenderze. Wszystko zmiksuj drobno. Przełóż do miseczki. Dodaj tyle oliwy, by  po wymieszaniu powstała gęsta zwarta papka. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Piersi z kurczaka oczyść z błonek, opłucz i osusz. Każdą kolejno przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij tłuczkiem na jak największy, dość cienki płat. Kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem.

3. Każdy filet posmaruj porcją farszu i zwiń w ciasny rulon. Roladki obwiąż bawełnianą nitką. Piekarnik rozgrzej do 180 st.

4. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim roladki i obsmaż na rumiano z każdej strony (ok. 8 minut). Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Podlej bulionem.

5. Naczynie przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Odczekaj ok. 10 minut, następnie zdejmij nitki, roladki pokrój w plastry, posyp posiekanymi pistacjami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Rolada mięsna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje