Roladki z pesto pistacjowym
Oryginalny pomysł na mięso drobiowe. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na roladki tak dobre, że palce lizać!
Sposób przygotowania:
1. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Ser zetrzyj na tarce z małymi otworkami. Do blendera włóż bazylię, wsyp pistacje i starty ser. Czosnek obierz, dodaj do składników w blenderze. Wszystko zmiksuj drobno. Przełóż do miseczki. Dodaj tyle oliwy, by po wymieszaniu powstała gęsta zwarta papka. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem.
2. Piersi z kurczaka oczyść z błonek, opłucz i osusz. Każdą kolejno przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij tłuczkiem na jak największy, dość cienki płat. Kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem.
3. Każdy filet posmaruj porcją farszu i zwiń w ciasny rulon. Roladki obwiąż bawełnianą nitką. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
4. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim roladki i obsmaż na rumiano z każdej strony (ok. 8 minut). Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Podlej bulionem.
5. Naczynie przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Odczekaj ok. 10 minut, następnie zdejmij nitki, roladki pokrój w plastry, posyp posiekanymi pistacjami.