Roladki z szynką. Błyskawiczna przekąska na świąteczne przyjęcie

Karp, barszcz, pierogi – każdy wie, że te potrawy muszą znaleźć się na wigilijnym stole, więc przed świętami internet pęka w szwach od przepisów na te właśnie dania. Rzadziej jednak mówi się o tym, co przygotować dla najbliższych na świąteczne śniadanie. Idealną przekąską będą wykwintne roladki.

Wigilia powinna być tradycyjna, ale w pierwszy dzień świąt można już kulinarnie poeksperymentować
Wigilia powinna być tradycyjna, ale w pierwszy dzień świąt można już kulinarnie poeksperymentować123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Tradycja nadaje świętom klimat, nie warto jej ignorować. Z drugiej strony jeśli chcemy sprawić najbliższym kulinarną przyjemność, warto również sięgnąć po współczesne smaki. W pierwszy lub drugi dzień świąt mogą się zatem pojawić na stole przekąski typu finger food, które mają niewiele wspólnego z tradycyjnymi potrawami. Możemy przygotować roladki z cukinii, szynkę nadziewaną jajkiem czy roladę szpinakową.

Cukinia z twarożkiem i szynką

By masa serowa smakowała delikatniej, do twarogu dodajemy serka śmietankowego
By masa serowa smakowała delikatniej, do twarogu dodajemy serka śmietankowego 123RF/PICSEL

Do przyrządzenia tej przekąski będziemy potrzebowali: jednej cukinii, opakowania szynki tostowej z indyka z serii Sokoliki, 50 g sera twarogowego, 50 g serka śmietankowego, drylowanych czarnych oliwek, czterech łyżek oliwy i soku z połówki cytryny, a także pieprzu i soli. Przydadzą się również wykałaczki.

Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na bardzo cienkie plastry.

Można do tego użyć specjalnego krajacza. Następnie nacieramy je oliwą oraz sokiem z cytryny. Przekładamy do miski twaróg i serek śmietankowy, mieszamy obydwa na gładką masę i doprawiamy pieprzem i solą. Rozkładamy plastry cukinii, smarujemy je masą serową, na niej układamy odpowiednio przycięte plastry szynki i zwijamy całość w roladkę, którą spinamy wykałaczką. Koreczki przekładamy na talerz, w każdy wtykamy czarną oliwkę.

Roladki z pastą jajeczną

Do pasty jajecznej dodajemy starty żółty ser
Do pasty jajecznej dodajemy starty żółty ser123RF/PICSEL

Kolejną przekąską śniadaniową, którą przygotujemy w parę chwil, jest szynka nadziewana pastą jajeczną. Będziemy potrzebowali jednego opakowania szynki kruchej Sokołów , pięciu jajek, dwóch łyżek majonezu, 100 g żółtego sera,  szczypiorku, pieprzu i soli.

Do rondelka nalewamy wody, wsadzamy do niej jajka i gotujemy na twardo.

Jak długo? Od momentu, gdy woda się zagotuje, należy poczekać jeszcze 8-10 minut. W tym czasie ścieramy na tarce żółty ser i siekamy szczypiorek. Następnie zalewamy jajka zimną wodą, obieramy je ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy majonez, ser i posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie nakładamy masę na rozłożone plastry szynki. Zwijamy je w roladki i układamy na talerzu.

Rolada szpinakowa z szynką i serem

By rolada szpinakowa stężała, należy wstawić ją na kilka godzin do lodówki
By rolada szpinakowa stężała, należy wstawić ją na kilka godzin do lodówki 123RF/PICSEL

To danie prezentuje się naprawdę wykwintnie, idealnie pasuje do uroczyście przyozdobionego świątecznego stołu. Stanowi również sprytny sposób na przemycenie szpinaku do dziecięcej diety. Przygotowanie rolady szpinakowej nie jest trudne, ale pamiętajmy, że potrawa wymaga kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce, by odpowiednio stężała.

Do przygotowania dania będziemy potrzebowali 500 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku, czterech jajek, 100 g półtłustego twarogu, 100 g serka śmietankowego, 6 plastrów szynki włoskiej Sokołów, 2 łyżki koperku, 50 g masła, dwóch ząbków czosnku, soli i pieprzu.

Najpierw roztapiamy masło na patelni i wrzucamy na nie szpinak. Oczyszczamy i siekamy drobno czosnek, a gdy woda odparuje, dorzucamy go na patelnię. Doprawiamy szpinak solą i pieprzem. Po chwili smażenia z czosnkiem odstawiamy, by wystygł. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtko mieszamy z przestudzonym szpinakiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie również dodajemy do szpinaku. Mieszamy całość powoli drewnianą łyżką, by piana nie opadła. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

W tym czasie przekładamy twaróg i serek śmietankowy do miski, dodajemy posiekany drobno koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto szpinakowe będzie gotowe, musimy je nieco przestudzić. Następnie smarujemy je masą serową, układamy na niej plastry szynki i zwijamy całość w roladę. Owijamy ją ciasno folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy roladę w grube plastry i układamy na talerzu.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas