Roladki ze szpinakiem
Smaczne i zdrowe.
Składniki:
- filet z piersi indyka
- 40 dag świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego szpinaku
- łyżka śmietany 18 proc.
- 15 dag sera feta
- łyżka bułki tartej
- jajko
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1 Filet z piersi zmiel w maszynce do mięsa. Możesz też kupić gotowe mielone mięso z indyka. Dodaj przyprawy, jajko, bułkę tartą. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Dokładnie wymieszaj, odstaw w zimne miejsce na 20 minut.
2 Szpinak podsmaż na oleju, dodaj przeciśniety przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz, śmietanę i ser feta. Wymieszaj, podduś chwilę, wystudź. 3 Uformuj prostokąt z mięsa, ułóż go na papierze do pieczenia. Rozłóż na nim farsz, zwiń ciasno roladę. Piecz w temperaturze 190°C około 1,5 godziny.