Rolady z mielonego mięsa

Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Możesz je serwować na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek rolady – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

Pasterska z owczym serem i marchewką

Składniki

  • 1,2 kg mieszanego mielonego mięsa
  • 1 czerstwa bułeczka kajzerka
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag owczego sera (np. feta, bryndza)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej albo tatarskiej)
  • 2 łyżki oleju
  • suszony tymianek i oregano
  • sól l pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, włóż do wrzącej wody z dodatkiem soli (i ew. szczypty cukru). Gotuj 10 minut. Wyjmij. Przestudź, pokrój w cienkie słupki. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. 

2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki. Smaż razem 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wystudź. 

3. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dołóż jajka i odciśniętą kajzerkę. Dodaj pokruszony ser i musztardę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Dobrze wyrób. 

4. Z mięsnej masy uformuj prostokątny placek na kawałku pergaminu. Ułóż na nim marchewkę i pieczarki. Zwiń, pomagając sobie papierem. Piecz ok. 50 minut w temp. 190°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje