Reklama

Reklama

Rolady z mielonego mięsa

Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Możesz je serwować na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek rolady – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

Pasterska z owczym serem i marchewką

Składniki

  • 1,2 kg mieszanego mielonego mięsa
  • 1 czerstwa bułeczka kajzerka
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag owczego sera (np. feta, bryndza)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej albo tatarskiej)
  • 2 łyżki oleju
  • suszony tymianek i oregano
  • sól l pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, włóż do wrzącej wody z dodatkiem soli (i ew. szczypty cukru). Gotuj 10 minut. Wyjmij. Przestudź, pokrój w cienkie słupki. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. 

2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki. Smaż razem 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wystudź. 

3. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dołóż jajka i odciśniętą kajzerkę. Dodaj pokruszony ser i musztardę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Dobrze wyrób. 

4. Z mięsnej masy uformuj prostokątny placek na kawałku pergaminu. Ułóż na nim marchewkę i pieczarki. Zwiń, pomagając sobie papierem. Piecz ok. 50 minut w temp. 190°C. 

Reklama

Paprykowa z mozzarellą

Składniki

  • 1 kg mielonej karkówki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku l 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej (ajvaru) albo 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 duże kulki sera mozzarella
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 szkl. mleka albo bulionu do namoczenia
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, usmaż na szklisto na rozgrzanym maśle. Odłóż do wystudzenia. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, osusz, potnij w cienkie paseczki. Mozzarelle osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Bułkę pokrój na kawałki, namocz w mleku lub bulionie, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem i usmażoną cebulą. Do tego wbij jajka. Dodaj ajvar albo koncentrat. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pierzem. 

2. Wyrób masę. Uformuj z niej gruby placek. Obłóż go plasterkami sera, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Przykryj paseczkami papryki. Zwiń. Roladę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 75 minut w 190 st. C. 

Szpinakowa z ementalerem

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 mała cebula l 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego szpinaku
  • 20 dag żółtego sera w plasterkach (ementalera)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź, podsmaż chwilę na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Przypraw do smaku 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Ugotuj na twardo 2 jajka. Obierz je ze skorupki i wystudź. Jajka pokrój w kosteczkę. 

2. Bułeczkę porwij na kawałki, zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, pozostałe jajka i cebulkę. Dołóż drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób. 

3. Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej. Rozsmaruj na nim mięsną masę, formując prostokąt (35 x 20 cm). Rozłóż na nim plasterki sera i szpinak. Posyp kosteczkami jajek. Pomagając sobie folią, zwiń. Roladę ułóż na blasze posmarowanej olejem. Piecz ok. 50 minut w 190 st. 



C.




Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje