Rolady z mielonego mięsa
Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Możesz je serwować na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek rolady – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

Pasterska z owczym serem i marchewką
Składniki
- 1,2 kg mieszanego mielonego mięsa
- 1 czerstwa bułeczka kajzerka
- 2 marchewki
- 20 dag pieczarek
- 15 dag owczego sera (np. feta, bryndza)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1-2 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej albo tatarskiej)
- 2 łyżki oleju
- suszony tymianek i oregano
- sól l pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, włóż do wrzącej wody z dodatkiem soli (i ew. szczypty cukru). Gotuj 10 minut. Wyjmij. Przestudź, pokrój w cienkie słupki. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. 2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki. Smaż razem 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wystudź. 3. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dołóż jajka i odciśniętą kajzerkę. Dodaj pokruszony ser i musztardę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Dobrze wyrób. 4. Z mięsnej masy uformuj prostokątny placek na kawałku pergaminu. Ułóż na nim marchewkę i pieczarki. Zwiń, pomagając sobie papierem. Piecz ok. 50 minut w temp. 190°C.

Paprykowa z mozzarellą
Składniki
- 1 kg mielonej karkówki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku l 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej (ajvaru) albo 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 duże kulki sera mozzarella
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 szkl. mleka albo bulionu do namoczenia
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, usmaż na szklisto na rozgrzanym maśle. Odłóż do wystudzenia. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, osusz, potnij w cienkie paseczki. Mozzarelle osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Bułkę pokrój na kawałki, namocz w mleku lub bulionie, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem i usmażoną cebulą. Do tego wbij jajka. Dodaj ajvar albo koncentrat. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pierzem. 2. Wyrób masę. Uformuj z niej gruby placek. Obłóż go plasterkami sera, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Przykryj paseczkami papryki. Zwiń. Roladę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 75 minut w 190 st. C.

Szpinakowa z ementalerem
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 4 jajka
- 1 czerstwa bułeczka
- 2/3 szkl. mleka
- 1 mała cebula l 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego szpinaku
- 20 dag żółtego sera w plasterkach (ementalera)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Szpinak rozmroź, podsmaż chwilę na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Przypraw do smaku 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Ugotuj na twardo 2 jajka. Obierz je ze skorupki i wystudź. Jajka pokrój w kosteczkę. 2. Bułeczkę porwij na kawałki, zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, pozostałe jajka i cebulkę. Dołóż drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób. 3. Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej. Rozsmaruj na nim mięsną masę, formując prostokąt (35 x 20 cm). Rozłóż na nim plasterki sera i szpinak. Posyp kosteczkami jajek. Pomagając sobie folią, zwiń. Roladę ułóż na blasze posmarowanej olejem. Piecz ok. 50 minut w 190 st. C.