Rosół królewski

Zapach i smak zupy, która od lat króluje na polskich stołach nie mają sobie równych. Jak przygotować rosół idealny, przypominający smak babcinej kuchni? Wbrew pozorom to nie takie trudne, wymaga tylko cierpliwości.

Domowy rosół, ten prawdziwy, nie ma nic wspólnego z wywarem z kostki pełnym wzmacniaczy smaku
Domowy rosół, ten prawdziwy, nie ma nic wspólnego z wywarem z kostki pełnym wzmacniaczy smaku123RF/PICSEL

1. Cebulkę opalamy nad ogniem (ewentualnie rumienimy na suchej patelni).

2. Mięso zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, pozbywamy się "szumowin" korzystając z łyżki cedzakowej, gotujemy przynajmniej około dwóch godzin na małym ogniu. 

3. Dodajemy opaloną cebulkę, drobno pokrojone pozostałe warzywa (łącznie z rozgniecionymi ząbkami czosnku), grzybki, przyprawy. Gotujemy całość bardzo długo (min. kolejne dwie godziny), na małym ogniu. Mniej więcej po godzinie gotowania dodajemy pęczki zieleniny.

4. Przecedzamy (ulubione warzywa zostawiamy, inne możemy wykorzystać np. do sałatki), dodajemy makaron, gotujemy jeszcze kilka minut, aż będzie miękki (najlepiej sprawdzi się tu makaron domowy).

Hybryda plug-in. Co ją wyróżnia?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas