Reklama

Reklama

Rosół królewski

Zapach i smak zupy, która od lat króluje na polskich stołach nie mają sobie równych. Jak przygotować rosół idealny, przypominający smak babcinej kuchni? Wbrew pozorom to nie takie trudne, wymaga tylko cierpliwości.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa drobiowego
  • 1/2 kg mięsa wołowego (np. łata, rozbratel)
  • 1-2 tacki włoszczyzny z kapustą
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2-3 suszone grzybki (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 1 cebulka (o ile nie ma jej już w zastawie z tacki)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do rosołu - suszone warzywa
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek, tymianek, lubczyk

1. Cebulkę opalamy nad ogniem (ewentualnie rumienimy na suchej patelni).

2. Mięso zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, pozbywamy się "szumowin" korzystając z łyżki cedzakowej, gotujemy przynajmniej około dwóch godzin na małym ogniu. 

3. Dodajemy opaloną cebulkę, drobno pokrojone pozostałe warzywa (łącznie z rozgniecionymi ząbkami czosnku), grzybki, przyprawy. Gotujemy całość bardzo długo (min. kolejne dwie godziny), na małym ogniu. Mniej więcej po godzinie gotowania dodajemy pęczki zieleniny.

4. Przecedzamy (ulubione warzywa zostawiamy, inne możemy wykorzystać np. do sałatki), dodajemy makaron, gotujemy jeszcze kilka minut, aż będzie miękki (najlepiej sprawdzi się tu makaron domowy).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje