Rosyjska zupa kapuściana
Treściwe, wieloskładnikowe zupy warzywne są bardzo sycące, rozgrzewają i dostarczają witamin. Dodatek kiełbasiany można w razie potrzeby zastąpić nawet parówkami, klasycznymi lub np. serowymi. Zupa będzie równie smaczna.
1. Włoszczyznę z tacki obieramy, oczyszczamy i umieszczamy w garnku razem z oczyszczonymi udkami, zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 2,5 l wody. Po ok. 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy całość i gotujemy pod przykryciem.
2. Szatkujemy kapustę, kroimy parówki. Dodajemy do zupy, gdy mięso z udek będzie ugotowane, a warzywa miękkie. Rozprowadzamy w zupie trzy-cztery łyżki koncentratu, doprawiamy całość, mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy zupę natką. Możemy oddzielić mięso od kości i wyłożyć mięsne kawałki na talerze.