Rosyjska zupa kapuściana
Treściwe, wieloskładnikowe zupy warzywne są bardzo sycące, rozgrzewają i dostarczają witamin. Dodatek kiełbasiany można w razie potrzeby zastąpić nawet parówkami, klasycznymi lub np. serowymi. Zupa będzie równie smaczna.

Składniki
- tacka włoszczyzny
- 2 udka kurczaka
- 2-3 parówki lub 1 laska kiełbasy, np. myśliwskiej
- 300 g kiszonej kapusty
- 3-4 ziemniaki
- nać pietruszki
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek
1. Włoszczyznę z tacki obieramy, oczyszczamy i umieszczamy w garnku razem z oczyszczonymi udkami, zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 2,5 l wody. Po ok. 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy całość i gotujemy pod przykryciem.2. Szatkujemy kapustę, kroimy parówki. Dodajemy do zupy, gdy mięso z udek będzie ugotowane, a warzywa miękkie. Rozprowadzamy w zupie trzy-cztery łyżki koncentratu, doprawiamy całość, mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy zupę natką. Możemy oddzielić mięso od kości i wyłożyć mięsne kawałki na talerze.