Biją na głowę zwykłe faworki! Siostra Anastazja w kółko powtarza ten przepis

Przepis na róże karnawałowe siostry Anastazji. Sprawdź, krok po koku, jak przygotować ciasteczka
Przepis na róże karnawałowe siostry Anastazji. Sprawdź, krok po koku, jak przygotować ciasteczkamateriały prasowe

Składniki na róże karnawałowe

  • ok. 1/2 kg mąki 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 3 jaja 
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżki bardzo gęstej śmietany 
  • tłuszcz do smażenia 
  • cukier puder do posypania 
  • cukier waniliowy do smaku 
  • wiśnie z konfitury

Róże karnawałowe według przepisu siostry Anastazji. Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zarobić ciasto, biorąc tyle mąki, aby było bardzo gęste. 
  2. Wyrabiać ciasto przez ok. 1 godz., wybijając je mocno wałkiem. 
  3. Ciasto przykryć ściereczką, schłodzić w lodówce (przynajmniej przez 1 godz., a najlepiej przez noc). 
  4. Następnie rozwałkować ciasto jak najcieniej, jak najmniej podsypując mąką. 
Róże karnawałowe z przepisu siostry Anastazji
Róże karnawałowe z przepisu siostry Anastazji materiały prasowe
  1. Wykrawać wąskie podłużne paseczki. 
  2. Jeden brzeg każdego paseczka ponacinać w kilku miejscach. 
  3. Zwinąć w rulonik i ukształtować "różę". Każdą wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. 
  4. Wyjmować widelcem i po odsączeniu z tłuszczu układać w piramidę, wkładając do środka każdej "róży" odsączoną wiśnię z konfitury. 
  5. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
  1. Powycinać listki, naciąć z obu stron w kilku miejscach i wrzucać do rozgrzanego tłuszczu. 
  2. Smażyć na złoty kolor, odsączyć i posypać cukrem pudrem z wanilią. 
  3. Z tego samego ciasta można również formować faworki.