Rozeta na francuskim cieście
Pyszny deser owocowy

Składniki
- 6–7 twardych gruszek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego
- 1/2 szkl. cukru
- 3 szkl. mleka l2 op. budyniu waniliowego (bez cukru)
- 4 łyżki konfitury albo dżemu gruszkowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- drobne owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Płaty francuskiego ciasta rozwiń. Ułóż jeden obok drugiego. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 15 minut, by rozmarzły.
2. W tym czasie gruszki obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Potem cząstki gruszek pokrój w plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Proszek budyniowy wymieszaj z 2/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje.
3. Płaty francuskiego ciasta kolejno rozwałkuj na 2 owalne placki. Dwie okrągłe formy wyłóż pergaminem. Każdą wylep plackiem ciasta. Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Każdy posmaruj połową budyniu. Na wierzchu ułóż rozetki z plasterków gruszek. Brzegi tart posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Dodatkowo możesz je posypać grubym cukrem.
4. Tarty wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. C. Piecz przez 25 minut. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Gotowe tarty posmaruj konfiturą. Udekoruj drobnymi miękkimi owocami i ew. listkami melisy cytrynowej.