Rozeta z kurkumą i rodzynkami
Dzięki dekoracyjnie ułożonym plasterkom jabłek prezentuje się wyjątkowo okazale. Do tego kusi pięknym złocistym kolorem. Będzie ozdobą każdego stołu!
Sposób przygotowania
1. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, obierz ze skórki, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na cienkie plasterki. Masło utrzyj z kurkumą, solą i cukrem na puszystą jasnokremową masę. Domieszaj jajko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślaną. Dobrze utrzyj mikserem.
2. Tortownicę (o śr. 20 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż rozetę z plasterków jabłek. Posyp rodzynkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. Wyjmij z piecyka, odłóż do wystudzenia.
3. Taka szarlotka znakomicie smakuje podana z gorącym sosem krówkowym: posiekaj 25 cukierków krówek albo toffi. Wrzuć je do garnka. Dolej ok. 100 ml śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż cukierki się rozpuszczą i dobrze połączą ze śmietaną. Do sosu możesz dodać 3-4 łyżki posiekanych migdałów albo orzechów włoskich.