Rozeta z kurkumą i rodzynkami
Dzięki dekoracyjnie ułożonym plasterkom jabłek prezentuje się wyjątkowo okazale. Do tego kusi pięknym złocistym kolorem. Będzie ozdobą każdego stołu!

Składniki
- 30 dag jabłek,
- 10 dag masła,
- 6 dag cukru,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 12 dag mąki pszennej,
- 2 dag rodzynek
Sposób przygotowania
1. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, obierz ze skórki, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na cienkie plasterki. Masło utrzyj z kurkumą, solą i cukrem na puszystą jasnokremową masę. Domieszaj jajko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślaną. Dobrze utrzyj mikserem.
2. Tortownicę (o śr. 20 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż rozetę z plasterków jabłek. Posyp rodzynkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. Wyjmij z piecyka, odłóż do wystudzenia.
3. Taka szarlotka znakomicie smakuje podana z gorącym sosem krówkowym: posiekaj 25 cukierków krówek albo toffi. Wrzuć je do garnka. Dolej ok. 100 ml śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż cukierki się rozpuszczą i dobrze połączą ze śmietaną. Do sosu możesz dodać 3-4 łyżki posiekanych migdałów albo orzechów włoskich.