Rozgrzej się jesienną przekąską!
Gorące i słoneczne lato pozostaje już tylko w naszych wspomnieniach. I choć październikowe słoty nie nastrajają zbyt optymistycznie, jesień na talerzu wcale nie musi być nudna. Pełne kolorów, aromatyczne i ciepłe przekąski np. z chlebkami Tovago, będą jak kulinarny promień słońca nawet w najbardziej ponury dzień!
Zmiany w kalendarzu wymagają od nas również modyfikacji jadłospisu. Niższa temperatura powoduje, że potrzebujemy więcej treściwych posiłków, które szybko dostarczą energii i rozgrzeją organizm. Dotyczy to również przekąsek. A jesienne przegryzki, na przykład z żytnimi chlebkami Tovago, mogą być sycące, ciepłe i aromatyczne. W dzisiejszych szybkich czasach, nie bez znaczenia pozostaje również ich wygoda! Pieczywo nawet po otwarciu przez długi czas pozostaje chrupkie i aromatyczne, dlatego warto mieć je pod ręką, by w kilka chwil zrobić ulubioną, pyszną przekąskę.
Chlebki Tovago z placuszkiem mięsnym to idealna propozycja na małe co nieco podczas długich, jesiennych wieczorów. Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo apetyczne - zaspokoją głód i pozytywnie zaskoczą niespodziewanych gości, którzy tym razem nie dostaną tradycyjnych koreczków czy zwykłych kanapek.
Barwna kompozycja z bazylią, pomidorkami, papryką, soczystym mięsem i chrupkim pieczywem z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków i pięknej prezentacji dań! Pełnoziarniste chlebki miej zawsze w kuchennej szafce - na długo zachowują swoją świeżość i przydadzą się w każdej "awaryjnej" sytuacji, gdy pojawi się ochota na mały posiłek. A jak wiadomo, ponurą jesienią warto od czasu do czasu rozpieścić zmysły i poprawić sobie humor smakowitą przekąską!
Placuszek mięsny z chlebkiem np. Tovago
Składniki:
- 4 kromki żytnich chlebków
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- pół czerwonej papryki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ziemniak
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml jogurtu greckiego
- mielona kolendra
- liście świeżej bazylii
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, jajkiem, tartą bułką, natka pietruszki i przyprawami. Z mięsa uformuj podłużne klopsiki i smaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj sos czosnkowy przez wymieszanie jogurtu greckiego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią.
2. Na chlebek nałóż sos czosnkowy, a na nim placuszek mięsno-warzywny. Na mięsie ułóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.