Reklama

Reklama

Rozgrzewająca zupa na jesień i zimę

Jesień to czas który większość z nas chciałaby spędzić w domu pod ciepłym kocem. Coraz niższe temperatury, deszcz czy niskie ciśnienie źle wpływają na nasze samopoczucie. Wracając z pracy lub szkoły myślimy jedynie o tym aby szybko się rozgrzać. Idealnym rozwiązaniem na takie dni jest ciepła zupa. Najlepiej złożona z kilku prostych składników i szybka do przygotowania. Taka właśnie jest gruzińska zupa Charczo – idealna na jesienne chłodne dni. Sprawdź nasz przepis!

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego
  • 4 pomidory
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 2 ostre papryczki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • garść orzechów włoskich
  • 200 g pikantnego ajvaru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • garść siekanej pietruszki i kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Pokrojone mięso umieść w rondlu, zalej 2 litrami wody i zagotuj. Dodaj kolendrę i gotuj kolejne 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekane pomidory, papryczki, orzechy i ajvar. Następnie posól i duś kilka minut. Dolej pół szklanki wywaru z mięsa i dokładnie wymieszaj. Całość dodaj do mięsa wraz z ryżem i gotuj ok. 15 minut. Dorzuć czosnek, ocet i  gotuj jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem posyp zieleniną. By podkreślić smak dania podaj z czerwonym winem, np. Marani Telavuri.

Reklama

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje