Rozgrzewająca zupa włoska
Przepis na fantastyczną zupę z zielonej soczewicy.
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy,
- 2l wody
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 ziemniaki,
- sól, szczypta mielonej ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę namocz na 30 minut. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj przecier pomidorowy i odcedzoną soczewicę, wymieszaj.
3. Dorzuć do garnka liście laurowe i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 40 minut.
4. W połowie gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw do smaku solą i papryką.