Rozgrzewająca zupa włoska

Przepis na fantastyczną zupę z zielonej soczewicy.

Rozgrzewająca zupa włoska
Rozgrzewająca zupa włoska123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy, 
  • 2l wody
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe, 
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 ziemniaki,
  • sól, szczypta mielonej ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę namocz na 30 minut. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.

2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj przecier pomidorowy i odcedzoną soczewicę, wymieszaj.

3. Dorzuć do garnka liście laurowe i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 40 minut.

4. W połowie gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw do smaku solą i papryką.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas