Reklama

Reklama

Rozgrzewające dania na jesień

Jesień to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć złego samopoczucia lub przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas jesiennych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.

Idealna zupa dyniowa

Tradycyjna zupa dyniowa, może zostać przełamana odrobiną słodkości, której nadadzą jej bakalie: suszone śliwki i morele. Dodatkowo szczypta chilli i garść orzechów pinii sprawią, że zupa nabierze rozgrzewającego charakteru i do smaku dodamy odrobinę chrupkości.

Składniki

  • 1 duża dynia (ok. 2 kg)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 100 g Śliwek np. Całe Owoce Bakalland
  • 100 g Moreli np. Całe Owoce Bakalland
  • 75 g np. Orzechów Pinii Bakalland
  • Mały kawałek kłącza imbiru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta chili

Reklama

Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje