Rozgrzewające śniadanie na trzy sposoby
Jak wielu z nas rano wychodzi z domu na czczo? Zdarza się właściwie każdemu. Poranny posiłek ma nam dostarczyć energii i potrzebnych składników odżywczych. Ich brak może skutkować spadkiem koncentracji i wzmożoną chęcią podjadania w ciągu dnia. Nie rezygnujemy więc ze śniadania, szczególnie jesienią, gdy nasz organizm jest często osłabiony. Jakie śniadanie będzie najodpowiedniejsze o tej porze roku?

Tortilla z jajkiem
Składniki
- 2 tortille pszenne np. marki Sandra
- 2 jajka
- Papryka czerwona
- Pomidor
- Koncentrat pomidorowy
- Natka pietruszki
- Ser feta
- ½ awokado
- Ostre papryczki
- Limonka
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sadzone jajka uważając, aby nie przypalić białka. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i podsmażamy przez chwilę na patelni. Tortillę podgrzewamy. Na każdej układamy po jednym sadzonym jajku i smarujemy sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki. Jeśli lubimy ostre smaki to dodajemy pikantne papryczki. Zdobimy pokrojonym awokado.

Owsianka z owocami
Składniki
- Płatki owsiane
- Mleko
- Brzoskwinie z puszki np. marki Sandra
- Orzechy laskowe
- Opcjonalnie miód
Sposób przygotowania
Do garnuszka dodajemy mleko i płatki owsiane w stosunku 2:1. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Możemy dosłodzić owsiankę miodem. Przekładamy do miseczki i dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki oraz posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Warzywny omlet

Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- Masło klarowane
- Czerwona papryka
- Zielona papryka
- Oregano
- Kukurydza z puszki np. marki Sandra
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jajka ubijamy razem z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na rozgrzane masło i podsmażamy z jednej strony. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu pozostawiamy omlet, aby jego wierzchnia strona również się ścięła. Następnie na środek omletu kładziemy pokrojoną w paski paprykę i kukurydzę. Delikatnie składamy omlet na pół i również kładziemy warzywa. Posypujemy oregano oraz solą i pieprzem do smaku.