Reklama

Reklama

Rozgrzewające śniadanie na trzy sposoby

Jak wielu z nas rano wychodzi z domu na czczo? Zdarza się właściwie każdemu. Poranny posiłek ma nam dostarczyć energii i potrzebnych składników odżywczych. Ich brak może skutkować spadkiem koncentracji i wzmożoną chęcią podjadania w ciągu dnia. Nie rezygnujemy więc ze śniadania, szczególnie jesienią, gdy nasz organizm jest często osłabiony. Jakie śniadanie będzie najodpowiedniejsze o tej porze roku?

Tortilla z jajkiem

Składniki

  • 2 tortille pszenne np. marki Sandra
  • 2 jajka
  • Papryka czerwona
  • Pomidor
  • Koncentrat pomidorowy
  • Natka pietruszki
  • Ser feta
  • ½ awokado
  • Ostre papryczki
  • Limonka
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sadzone jajka uważając, aby nie przypalić białka. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i podsmażamy przez chwilę na patelni. Tortillę podgrzewamy. Na każdej układamy po jednym sadzonym jajku i smarujemy sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki. Jeśli lubimy ostre smaki to dodajemy pikantne papryczki. Zdobimy pokrojonym awokado. 


Owsianka z owocami

Składniki

  • Płatki owsiane
  • Mleko
  • Brzoskwinie z puszki np. marki Sandra
  • Orzechy laskowe
  • Opcjonalnie miód

Sposób przygotowania

Do garnuszka dodajemy mleko i płatki owsiane w stosunku 2:1. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Możemy dosłodzić owsiankę miodem. Przekładamy do miseczki i dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki oraz posypujemy rozdrobnionymi orzechami.

Reklama


Warzywny omlet

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Masło klarowane
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Oregano
  • Kukurydza z puszki np. marki Sandra
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy razem z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na rozgrzane masło i podsmażamy z jednej strony. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu pozostawiamy omlet, aby jego wierzchnia strona również się ścięła. Następnie na środek omletu kładziemy pokrojoną w paski paprykę i kukurydzę. Delikatnie składamy omlet na pół i również kładziemy warzywa. Posypujemy oregano oraz solą i pieprzem do smaku. 


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje