Rozgrzewający krem z pieczonych buraków
Genialnie smakuje!
Składniki na 2 porcje
- 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake)
- 4 buraki
- 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego s
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ser typu lazur
- ulubione zioła
- sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
1. Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące.
2. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy.
3. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.