Reklama

Reklama

Rozgrzewający krem z pieczonych buraków

Genialnie smakuje!

Składniki na 2 porcje

  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake)
  • 4 buraki
  • 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego s
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ser typu lazur
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie:

1. Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące.

Reklama

2. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki.  Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy.

3. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje