Smakuje lepiej niż sernik. Aksamitny deser rozpływa się w ustach

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić paschę na Wielkanoc? Deser zachwyci gości
Jak zrobić paschę na Wielkanoc? Deser zachwyci gości123RF/PICSEL

Pascha - co to za deser?

Pascha o smaku waniliowym z migdałami i bakaliami
Pascha to apetyczna ozdoba stołu123RF/PICSEL

Jak zrobić paschę? Przepis krok po kroku

  • 1 kg tłustego, ewentualnie półtłustego twarogu
  • 6 żółtek
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (to ok. 15 g)
  • 80 g rodzynek
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 50 g obranych migdałów
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka z jednej cytryny dla aromatu
  1. Zacznij od zmielenia twarogu - dwa lub trzy razy. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i cytrynową skórką. Celem jest uzyskanie puszystej masy. Kontynuuj miksowanie, dodając po jednym żółtku.
  2. Do masy dodaj twaróg i nadal miksuj. Powinna powstać gładka, jednolita masa. Gdy tak się stanie, dodaj migdały, skórkę pomarańczową i suszone owoce. Wymieszaj całość, używając drewnianej łyżki.
  3. Sięgnij po sitko o średnicy co najmniej 20 cm. Wyłóż je gazą i ułóż stabilnie na głębokiej misce. Ostrożnie przełóż do sitka twaróg z dodatkami. Na wierzchu ułóż talerz.
  4. Całość umieść w lodówce na całą noc, aby deser odpowiednio stężał. Kolejnego dnia paschę przełóż na duży półmisek, odwracając ją do góry nogami. W ten sposób powstaje efektowny specjał o zaokrąglonym kształcie.
Wielkanocną paschę można udekorować wedle uznania
Podczas dekorowania wielkanocnego deseru możesz popuścić wodze fantazji123RF/PICSEL

Alternatywa dla klasycznego sernika

„Ewa gotuje”: Sernik z waniliowym crème brûléePolsat