Rozmaitości z soczewicy z jajkiem
Danie idealne na kolację.

Składniki
- 3/4 szkl. soczewicy (zielonej lub brązowej)
- 3-4 garści rzeżuchy
- 2 gruszki
- 4-5 jajek
- 1 ostra papryczka
- 4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
- garść rukoli
- po 1 łyżce miodu i masła
- 1 łyżka octu
- sól
- oliwa smakowa, np. paprykowa, ziołowa
Sposób przygotowania
1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Osącz, wsyp do garnka. Zalej wrzątkiem do wysokości ziaren, posól i gotuj na małym ogniu ok. 13 minut (pilnuj jej, bo soczewica szybko się rozgotowuje). 2. Papryczkę oczyść z pestek, potnij w krążki. Gruszki umyj, pokrój na ósemki i wytnij pestki. Rozpuść masło, włóż gruszki. Smaż po 1 minucie z każdej strony. Dodaj miód i smaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z patelni. Wrzuć papryczkę, smaż przez 1 minutę. 3. Ugotuj jajka w koszulkach: do wrzącej, osolonej wody wlej ocet. Zakręć łyżką pośrodku, tak by powstał wir i wlej w niego 1 jajko. Gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Tak samo ugotuj pozostałe jajka. Soczewicę wymieszaj z orzeszkami, skrop oliwą, nałóż na talerze. Dołóż po porcji gruszek z papryczką i 1 jajku. Posyp rzeżuchą i rukolą. Skrop oliwą.