Różne wcielenia marchewki
Gotowanie nie musi być nudne! Przedstawiamy przepisy z wykorzystaniem marchewki, które polubią zarówno dorośli, jak i dzieci!

Ciasto marchewkowe
Składniki
- 2 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 200 g startej marchewki
- 200 g mąki
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatułowej
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ubij jajka z cukrem i olejem. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową oraz cynamon i dodaj do jajek. Dosyp startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie, a następnie wymieszaj (np. za pomocą Robota Planetarnego Beko (KMD3102W)). Równomiernie rozprowadź ciasto w lekko natłuszczonej formie. Piecz przez 45-55 min. Przed podaniem poczekaj aż wystygnie.

Marchewkowe smoothie
Składniki
- 1 jogurt
- 250 mleka
- 60 g młodej marchewki
- ½ banana
- pół łyżeczki cynamonu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- garść kostek lodu
Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i blenduj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw do smaku syropem klonowym, wanilią lub cynamonem. Wlej do kubków i przyozdób natką marchewki. Smacznego!