Różne wcielenia marchewki
Gotowanie nie musi być nudne! Przedstawiamy przepisy z wykorzystaniem marchewki, które polubią zarówno dorośli, jak i dzieci!
Ciasto marchewkowe
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ubij jajka z cukrem i olejem. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową oraz cynamon i dodaj do jajek. Dosyp startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie, a następnie wymieszaj (np. za pomocą Robota Planetarnego Beko (KMD3102W)). Równomiernie rozprowadź ciasto w lekko natłuszczonej formie. Piecz przez 45-55 min. Przed podaniem poczekaj aż wystygnie.
Marchewkowe smoothie
Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i blenduj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw do smaku syropem klonowym, wanilią lub cynamonem. Wlej do kubków i przyozdób natką marchewki. Smacznego!