Różowe makaroniki
Na osłodę.
Składniki na 35 sztuk:
- Pół opakowania budyniu waniliowego (do gotowania)
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 150 g mielonych migdałów (bez skórki)
- 150 g cukru pudru
- 2 białka z jaj
- Szczypta soli
- 5-6 łyżek likieru z czarnej porzeczki (cassis)
- Czerwony i niebieski barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i z 50 ml mleka. 200 ml mleka zagotować, wlać zmieszany z mlekiem budyń i gotować 1 minutę. Budyń przełożyć do miski i schłodzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier puder. Delikatnie wmieszać migdały i 2 łyżki likieru. Dodać barwniki. Na 3 wyłożone papierem blachy do pieczenia nakładać kleksy masy i kolejno piec 30 minut w 100 st. C. Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę, po łyżeczce dodawać budyń. Dodać 3-4 łyżki likieru, ewentualnie dodać barwniki. Makaroniki przekładać przygotowanym kremem.