Różowe makaroniki

Na osłodę.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 35 sztuk:

  • Pół opakowania budyniu waniliowego (do gotowania)
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 150 g mielonych migdałów (bez skórki)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 białka z jaj
  • Szczypta soli
  • 5-6 łyżek likieru z czarnej porzeczki (cassis)
  • Czerwony i niebieski barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i z 50 ml mleka. 200 ml mleka zagotować, wlać zmieszany z mlekiem budyń i gotować 1 minutę. Budyń przełożyć do miski i schłodzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier puder. Delikatnie wmieszać migdały i 2 łyżki likieru. Dodać barwniki. Na 3 wyłożone papierem blachy do pieczenia nakładać kleksy masy i kolejno piec 30 minut w 100 st. C. Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę, po łyżeczce dodawać budyń. Dodać 3-4 łyżki likieru, ewentualnie dodać barwniki. Makaroniki przekładać przygotowanym kremem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas