Rukola z pieczonymi batatami

Pyszna i sycąca sałatka

Sałatka z pieczonych batatów
Sałatka z pieczonych batatów123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj składniki sosu i schowaj do lodówki na czas przygotowywania sałatki. 

2. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z przyprawą garam masala. Jeśli korzystasz ze swojej mieszanki, wrzuć przyprawy na suchą patelnię. Podpraż 1-2 minuty, mieszając, aż zaczną mocno pachnieć. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki. Cieciorkę opłucz na sitku i zostaw do osączenia. Bataty wymieszaj z oliwą. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 20 minut w 200 st. Cieciorkę wymieszaj w misce po batatach. 

3. Dołóż do batatów, delikatnie wszystko przemieszaj i piecz ok. 5 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem, aż cieciorka zagrzeje się i lekko zrumieni. Ostudź. Wymieszaj cieciorkę i bataty z granatem. Polej sosem. Na półmisek wyłóż rukolę, a na wierzchu rozłóż przygotowaną sałatkę.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas