Rukola z pieczonymi batatami
Pyszna i sycąca sałatka
Składniki
- sałatka
- 40 dag cieciorki z puszki
- 2 bataty
- 3 garści rukoli
- 4 łyżki ziarenek granatu
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub
- po 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru, kolendry, kminu, kurkumy i szczypta chili 2 łyżki oliwy
- sos
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu cytrynowego lub białego
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj składniki sosu i schowaj do lodówki na czas przygotowywania sałatki.
2. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z przyprawą garam masala. Jeśli korzystasz ze swojej mieszanki, wrzuć przyprawy na suchą patelnię. Podpraż 1-2 minuty, mieszając, aż zaczną mocno pachnieć. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki. Cieciorkę opłucz na sitku i zostaw do osączenia. Bataty wymieszaj z oliwą. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 20 minut w 200 st. Cieciorkę wymieszaj w misce po batatach.
3. Dołóż do batatów, delikatnie wszystko przemieszaj i piecz ok. 5 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem, aż cieciorka zagrzeje się i lekko zrumieni. Ostudź. Wymieszaj cieciorkę i bataty z granatem. Polej sosem. Na półmisek wyłóż rukolę, a na wierzchu rozłóż przygotowaną sałatkę.