Reklama

Reklama

Rukola z pieczonymi batatami

Pyszna i sycąca sałatka

Składniki dla: 6 osób

Składniki - sałatka

  • 40 dag cieciorki z puszki
  • 2 bataty
  • 3 garści rukoli
  • 4 łyżki ziarenek granatu
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub
  • po 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru, kolendry, kminu, kurkumy i szczypta chili 2 łyżki oliwy

Składniki - sos

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu cytrynowego lub białego

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj składniki sosu i schowaj do lodówki na czas przygotowywania sałatki. 

2. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z przyprawą garam masala. Jeśli korzystasz ze swojej mieszanki, wrzuć przyprawy na suchą patelnię. Podpraż 1-2 minuty, mieszając, aż zaczną mocno pachnieć. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki. Cieciorkę opłucz na sitku i zostaw do osączenia. Bataty wymieszaj z oliwą. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 20 minut w 200 st. Cieciorkę wymieszaj w misce po batatach. 

3. Dołóż do batatów, delikatnie wszystko przemieszaj i piecz ok. 5 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem, aż cieciorka zagrzeje się i lekko zrumieni. Ostudź. Wymieszaj cieciorkę i bataty z granatem. Polej sosem. Na półmisek wyłóż rukolę, a na wierzchu rozłóż przygotowaną sałatkę. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje