Rulony ze szpinakiem
Szpinak podduś na łyżce masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i dopraw.
Składniki na 2 porcje:
- 30 dag piure ziemniaczanego
- 10 dag szpinaku
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szpinak podduś na łyżce masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i dopraw. Duś 3 minuty. Do piure dodaj mąkę, łyżkę masła, jajko i sól. Zagnieć ciasto i na folii rozwałkuj je na prostokąt.
2. Na wierzchu rozłóż szpinak. Posmaruj go białkiem i zwiń roladę. Zawiń w kilka warstw folii aluminiowej, zwiąż na końcach i wrzuć do wrzątku na 20 minut. Pokrój w plastry i polej masłem. Ewentualnie posyp serem.
Czas przygotowania: ok. 70 minut