Rumiane ruskie naleśniki

Lepsze od ruskich pierogów!

Naleśniki podaj z surówkami
Naleśniki podaj z surówkami123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka mleka lub wody mineralnej
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 25 dag białego sera
  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • cebula
  • olej

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jajkami, szczyptą soli, olejem oraz mlekiem lub wodą mineralną. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Patelnię (bez tłuszczu) rozgrzej, smaż naleśniki do momentu, gdy się leciutko zrumienią.

Farsz: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Ziemniaki przepuść przez praskę razem z białym serem. Dodaj cebulę, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję farszu, zwiń, formując prostokąty.  Olej rozgrzej na patelni, podsmaż naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi surówkami.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas