Rumiane ruskie naleśniki
Lepsze od ruskich pierogów!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szklanka mleka lub wody mineralnej
- łyżka oleju
Farsz:
- 25 dag białego sera
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz
- cebula
- olej
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jajkami, szczyptą soli, olejem oraz mlekiem lub wodą mineralną. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Patelnię (bez tłuszczu) rozgrzej, smaż naleśniki do momentu, gdy się leciutko zrumienią.
Farsz: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Ziemniaki przepuść przez praskę razem z białym serem. Dodaj cebulę, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję farszu, zwiń, formując prostokąty. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi surówkami.