Rwane bułeczki

Takie bułeczki możesz nadziać sezonowymi owocami, dżemem lub powidłami. Smakują doskonale!

Zrób domowe, pyszne bułeczki
Zrób domowe, pyszne bułeczki 123RF/PICSEL

Składniki na ok. 15 sztuk:

Na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 4 żółtka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 15 wypestkowanych śliwek

Na sos waniliowy:

  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 5 dag białej czekolady
  • 1 laska wanilii

Ponadto:

  • 1 jajko
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, żółtka, pozostały cukier oraz mleko z drożdżami. Wyrób gładkie ciasto, pod koniec dodając powoli rozpuszczony tłuszcz. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.

2. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 części. Każdą lekko spłaszcz w dłoniach, włóż do niej śliwkę i uformuj kulkę. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej jedna obok drugiej kulki ciasta (łączeniem do dołu). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180°C.

3. Przygotuj sos waniliowy. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę oraz ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Bułeczki oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem waniliowym.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas