Rwane bułeczki
Takie bułeczki możesz nadziać sezonowymi owocami, dżemem lub powidłami. Smakują doskonale!
Składniki na ok. 15 sztuk:
Na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 4 żółtka
- 4 dag świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 10 dag masła lub margaryny
- szczypta soli
- 15 wypestkowanych śliwek
Na sos waniliowy:
- ½ szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
- 5 dag białej czekolady
- 1 laska wanilii
Ponadto:
- 1 jajko
- cukier puder
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, żółtka, pozostały cukier oraz mleko z drożdżami. Wyrób gładkie ciasto, pod koniec dodając powoli rozpuszczony tłuszcz. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
2. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 części. Każdą lekko spłaszcz w dłoniach, włóż do niej śliwkę i uformuj kulkę. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej jedna obok drugiej kulki ciasta (łączeniem do dołu). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180°C.
3. Przygotuj sos waniliowy. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę oraz ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Bułeczki oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem waniliowym.