Reklama

Reklama

Ryba na parze i ziemniaczki

Lekki obiad to nie tylko propozycja dla osób na diecie. Ryba przygotowana w ten sposób jest wyjątkowo smaczna i nie obciąża żołądka. Spróbuj, a na stałe zagości w twojej kuchni!

Czas przyrządzenia: ok. 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag filetów z ryby morskiej
  • 1 op. przyprawy do ryb
  • sól
  • 1 pęczek koperku
  • cytryna
  • 200 ml białego wina
  • 1/2 pęczka natki
  • 1 kg ziemniaków
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

1. Filety rozmroź, osusz. Natrzyj przyprawą,  odłóż na 2-3 godziny. Przygotuj garnek do gotowania na parze. Wlej 2 litry wody. Wrzuć gałązki koperku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 1-2 liście laurowe.

Reklama

2. Cytrynę pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z wodą. Dodaj białe wino. Całość doprowadź do wrzenia. Filety połóż na sicie, umieść na garnku. Gotuj na parze, pod przykryciem, około 15 minut (dokładny czas gotowania zależy od grubości filetów rybnych).

3. Ziemniaki  obierz, obgotuj w osolonej wodzie. Wyjmij, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Opiekaj na złoty kolor (25-30 minut) w temp. 180°C. Rybę z ziemniakami posyp natką.

Dowiedz się więcej na temat: dania z ryb

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje