Ryba na parze i ziemniaczki
Lekki obiad to nie tylko propozycja dla osób na diecie. Ryba przygotowana w ten sposób jest wyjątkowo smaczna i nie obciąża żołądka. Spróbuj, a na stałe zagości w twojej kuchni!
Sposób przygotowania:
1. Filety rozmroź, osusz. Natrzyj przyprawą, odłóż na 2-3 godziny. Przygotuj garnek do gotowania na parze. Wlej 2 litry wody. Wrzuć gałązki koperku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 1-2 liście laurowe.
2. Cytrynę pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z wodą. Dodaj białe wino. Całość doprowadź do wrzenia. Filety połóż na sicie, umieść na garnku. Gotuj na parze, pod przykryciem, około 15 minut (dokładny czas gotowania zależy od grubości filetów rybnych).
3. Ziemniaki obierz, obgotuj w osolonej wodzie. Wyjmij, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Opiekaj na złoty kolor (25-30 minut) w temp. 180°C. Rybę z ziemniakami posyp natką.