Reklama

Reklama

Ryba na słodko w galarecie

Ryba w galarecie to wykwintna, elegancko wyglądająca na stole potrawa. Dodatkowo jej zaletą jest fakt, że można bawić się jej smakami. Opcję na słodko pokocha każdy miłośnik wyszukanych świątecznych dań.

Składniki:

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 50 g suszonych moreli np.  Bakalland
  • 100 g suszonej żurawiny np. Bakalland
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Przygotowanie:

1. Karpia czyścimy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondla, wlewamy 2 l wody, dodajemy płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz suszone morele i żurawinę. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę. Karpia dzielimy na dzwonka. Dodajemy do rybnego wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie dzwonka wyjmujemy, układamy na półmisku i studzimy.

Reklama

2. Wokół porcji ryby układamy suszoną morelę i żurawinę. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Przygotowany wywar rybny przecedzamy przez gęste sito, 1 litr gorącego płynu mieszamy z żelatyną. Zalewamy karpia, dekorujemy natką i studzimy. Karpia w schłodzonej galarecie wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje