Ryba po japońsku - Agnieszka

600g filetów (dorsz, morszczuk ? bez ości), 4 cebule, 1 słoik papryki konserwowej, 1 słoik ogórków konserwowych, olej do smażenia; na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżeczki ketchupu, 0,5 szklanki oleju, 3 łyżki octu, 1 mały koncentrat pomidorowy (puszka), 2 łyżki cukru

article cover
INTERIA.PL

Mieszamy składniki na ciasto, które powinno uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki. Rozgrzewamy na patelni olej i maczamy filety ryby w cieście i smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wszystkich filetów odstawiamy je do ostygnięcia. I wykonujemy zalewę, gdzie mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie ? odstawiamy. Następnie kroimy w kostkę: cebulę, odsączoną paprykę i ogórki konserwowe ? mieszamy te składniki razem. Później już tylko najłatwiejsza czynność, czyli układamy w naczyniu na przemian rybę z warzywami ? powstają kolorowe warstwy i na sam koniec zalewamy cała potrawę naszą przygotowana wcześniej zalewą. Odstawiamy całość na jakiś czas, aby składniki zalewy przeszły smakiem całą potrawę i podajemy na zimno.

Potrawa ta bardzo apetycznie i kolorowo prezentuje się na stole w przezroczystym naczyniu i jest naprawdę łatwa i szybka w wykonaniu. Życzę wesołych Świąt i smacznego.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas