Ryba po toskańsku– w pomidorach

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta)
  • łyżka oliwy por, oczyszczony i pokrojony w krążki
  • 1 i 1/2 łyżki kaparów
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 400 g (puszka) pomidorów (najlepiej z bazylią i czosnkiem)

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

2. Wlej oliwę do rondla i rozgrzej. Wrzuć pokrojony por i smaż na małym ogniu, mieszając, 6-8 minut, aż zacznie brązowieć. Dodaj kapary i smaż jeszcze minutę. Wlej białe wino i gotuj chwilę. Następnie wyłóż pomidory (jeśli są całe, rozgnieć je widelcem) i zagotuj.

3. Przełóż do rondla kawałki ryby i pokryj je sosem. Wstaw danie do piekarnika, zapiekaj 10-15 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje