Ryba po toskańsku– w pomidorach
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta)
- łyżka oliwy por, oczyszczony i pokrojony w krążki
- 1 i 1/2 łyżki kaparów
- 1/2 szklanki białego wina
- 400 g (puszka) pomidorów (najlepiej z bazylią i czosnkiem)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
2. Wlej oliwę do rondla i rozgrzej. Wrzuć pokrojony por i smaż na małym ogniu, mieszając, 6-8 minut, aż zacznie brązowieć. Dodaj kapary i smaż jeszcze minutę. Wlej białe wino i gotuj chwilę. Następnie wyłóż pomidory (jeśli są całe, rozgnieć je widelcem) i zagotuj.
3. Przełóż do rondla kawałki ryby i pokryj je sosem. Wstaw danie do piekarnika, zapiekaj 10-15 minut.