Ryba prosto z morza

Dorada zapiekana z warzywami
Dorada zapiekana z warzywami123RF/PICSEL

Dorsz smażony

Składniki:

  • 4 filety lub polędwiczki z dorsza
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół cytryny
  • olej lub masło klarowane
  • szczypiorek
  • papryka czerwona, zielona lub żółta
  • bułka kajzerka
  • sól pieprz

Przygotowanie:

Dorada pieczona z warzywami

Składniki:

  • 2 średnie sprawione dorady
  • 4 listki szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • cytryna
  • ogórek
  • papryka
  • cebula
  • szczypiorek
  • pomidor
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mintaj zapiekany

Składniki:

  • 4 filety z mintaja
  • 1/2 cytryny
  • małe opakowanie śmietany 18 proc.
  • pomidorki koktajlowe
  • 10 pieczarek
  • mała kostka sera żółtego
  • łyżka masła
  • tymianek
  • bazylia
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Łosoś w serze

Składniki:

  • 50 dag świeżych filetów z łososia
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • szczypiorek
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?