Ryba prosto z morza

Gdy jesteśmy na wakacjach nad morzem, chętnie jemy ryby. Nie zapominajmy więc o nich, gdy już wrócimy do domu.

Dorada zapiekana z warzywami
Dorada zapiekana z warzywami123RF/PICSEL

Dorsz smażony

Składniki:

  • 4 filety lub polędwiczki z dorsza
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół cytryny
  • olej lub masło klarowane
  • szczypiorek
  • papryka czerwona, zielona lub żółta
  • bułka kajzerka
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp na talerz i wymieszaj z pieprzem. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą, a w miseczce roztrzep jajko.

2. Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i smaż rybę z obu stron. Nie przekręcaj ryby na patelni zbyt często, ponieważ może się połamać. Na talerzu rozłóż ręczniki papierowe. Kładź na nich usmażoną rybę, by ociekł z niej tłuszcz.

3. Paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój w paski, lekko podduś na maśle klarowanym, posyp solą i pieprzem. Rybę podawaj z papryką i ziemniakami.

Dorada pieczona z warzywami

Składniki:

  • 2 średnie sprawione dorady
  • 4 listki szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • cytryna
  • ogórek
  • papryka
  • cebula
  • szczypiorek
  • pomidor
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ryby umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszaj masło, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, listki szałwii, pokrojony czosnek i wino. Wszystko dokładnie wymieszaj na pastę. Rybę posól od zewnątrz i w środku. Wypełnij farszem. Zepnij wykałaczkami. Natrzyj rybę sokiem z cytryny, pieprzem i czosnkiem.

2. Brytfankę wysmaruj masłem. Ułóż w niej ryby, piecz 30 minut w temp. 180˚C. Posiekaj cebulę, szczypiorek, pomidora, paprykę i obranego ogórka. Posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Rybę podawaj z sałatką i ryżem.

Mintaj zapiekany

Składniki:

  • 4 filety z mintaja
  • 1/2 cytryny
  • małe opakowanie śmietany 18 proc.
  • pomidorki koktajlowe
  • 10 pieczarek
  • mała kostka sera żółtego
  • łyżka masła
  • tymianek
  • bazylia
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Rybę opłucz, osusz. Pieczarki pokrój, podsmaż. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sok z cytryny, starty ser żółty, łyżeczkę masła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.

2. W brytfance wysmarowanej masłem ułóż filety i zalej je sosem śmietanowym. Obłóż przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, świeżą bazylią i tymiankiem. Piecz 45 minut w 180˚C. Podawaj z grzankami czosnkowymi lub ryżem.

Łosoś w serze

Składniki:

  • 50 dag świeżych filetów z łososia
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • szczypiorek
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Łososia oczyścić, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Na spód żaroodpornego naczynia wyłożyć masło, następnie płaty łososia skropione sokiem z cytryny. Odstawić na około 20 minut.

2. Rybę posypać żółtym serem, podlać wodą i piec w piekarniku przez 15 minut w temp. 200˚C.

3. Podawać na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem zielonej sałaty.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas