Ryba prosto z morza
Gdy jesteśmy na wakacjach nad morzem, chętnie jemy ryby. Nie zapominajmy więc o nich, gdy już wrócimy do domu.
Dorsz smażony
Składniki:
- 4 filety lub polędwiczki z dorsza
- jajko
- pół szklanki mąki
- pół szklanki bułki tartej
- pół cytryny
- olej lub masło klarowane
- szczypiorek
- papryka czerwona, zielona lub żółta
- bułka kajzerka
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp na talerz i wymieszaj z pieprzem. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą, a w miseczce roztrzep jajko.
2. Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i smaż rybę z obu stron. Nie przekręcaj ryby na patelni zbyt często, ponieważ może się połamać. Na talerzu rozłóż ręczniki papierowe. Kładź na nich usmażoną rybę, by ociekł z niej tłuszcz.
3. Paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój w paski, lekko podduś na maśle klarowanym, posyp solą i pieprzem. Rybę podawaj z papryką i ziemniakami.
Dorada pieczona z warzywami
Składniki:
- 2 średnie sprawione dorady
- 4 listki szałwii
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek bułki tartej
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- cytryna
- ogórek
- papryka
- cebula
- szczypiorek
- pomidor
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ryby umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszaj masło, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, listki szałwii, pokrojony czosnek i wino. Wszystko dokładnie wymieszaj na pastę. Rybę posól od zewnątrz i w środku. Wypełnij farszem. Zepnij wykałaczkami. Natrzyj rybę sokiem z cytryny, pieprzem i czosnkiem.
2. Brytfankę wysmaruj masłem. Ułóż w niej ryby, piecz 30 minut w temp. 180˚C. Posiekaj cebulę, szczypiorek, pomidora, paprykę i obranego ogórka. Posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Rybę podawaj z sałatką i ryżem.
Mintaj zapiekany
Składniki:
- 4 filety z mintaja
- 1/2 cytryny
- małe opakowanie śmietany 18 proc.
- pomidorki koktajlowe
- 10 pieczarek
- mała kostka sera żółtego
- łyżka masła
- tymianek
- bazylia
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę opłucz, osusz. Pieczarki pokrój, podsmaż. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sok z cytryny, starty ser żółty, łyżeczkę masła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
2. W brytfance wysmarowanej masłem ułóż filety i zalej je sosem śmietanowym. Obłóż przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, świeżą bazylią i tymiankiem. Piecz 45 minut w 180˚C. Podawaj z grzankami czosnkowymi lub ryżem.
Łosoś w serze
Składniki:
- 50 dag świeżych filetów z łososia
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka klarowanego masła
- szczypiorek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Łososia oczyścić, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Na spód żaroodpornego naczynia wyłożyć masło, następnie płaty łososia skropione sokiem z cytryny. Odstawić na około 20 minut.
2. Rybę posypać żółtym serem, podlać wodą i piec w piekarniku przez 15 minut w temp. 200˚C.
3. Podawać na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem zielonej sałaty.