Ryba z kaszą (po 9. miesiącu)
Tak przyrządzona ryba jest wyśmienita i aromatyczna. Przekonajcie się sami!
Rybie mięso zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają m.in. pamięć wzrok i zdolności umysłowe dziecka. Twój maluszek dzięki rybom może stać się geniuszem. ;-) Łosoś, śledź, makrela, węgorz i sardynka bogate są w witaminę A i D. Ja zrobiłam ten obiad z fileta z łososia, ale można użyć też innej ryby.
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 pomidor
- 200 g fileta z łososia lub innej ryby
- 1/3 niedużej cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cytryna (po 12. miesiącu)
- odrobina czosnku granulowanego ( po 11. miesiącu)
- majeranek, pieprz, sól (po 12. miesiącu)
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu w szklance wody.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
- Fileta skrop sokiem z cytryny, przypraw czosnkiem i majerankiem, ułóż na folii aluminiowej, delikatnie podlej oliwą i szczelnie zawiń.
- Piecz w piekarniku 20 minut.
- Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na oleju.
- Pomidora sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, a następnie podlej odrobiną wody, posyp pieprzem i ewentualnie solą.
- Upieczoną rybę rozdrobnij widelcem, dokładnie przejrzyj czy nie ma ości i dodaj do pomidorów.
- Całość raz jeszcze rozgnieć widelcem i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Podawać dziecku po 9. miesiącu życia. Starszemu dziecku podaj fileta w całości.
Smacznego!