Ryba zapiekana z oscypkiem i szpinakiem
Do zapiekanki najlepiej użyć dorsza, łososia lub pstrąga.
Składniki dla 4 osób:
- 40 dag ryby, np. dorsza, łososia, pstrąga
- 20 dag oscypka
- 3 garście świeżego szpinaku
- olej lub oliwa
- sól czosnkowa
- pół cytryny
- pieprz cytrynowy
- pieprz czarny sól
1. Rybę umyj, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą czosnkową, pieprzem cytrynowym, odstaw do lodówki na godzinę. Oscypek pokrój w bardzo cienkie plastry. Szpinak umyj, osusz.
2. Naczynie żaroodoporne posmaruj oliwą. Rybę umieść skórą do dołu, na niej ułóż plastry oscypka i liście szpinaku. Całość możesz delikatnie związać sznurkiem, jeśli ryba składa się z mniejszych kawałków. Piecz w temperaturze 180°C 30 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Czas przygotowania: około godziny