Ryby nad morzem

Wakacje – nie tylko te nad Bałtykiem – to świetna okazja, by częściej jadać dorsza, flądrę czy turbota.

Po zapachu można rozpoznać, czy ryba jest świeża.
Po zapachu można rozpoznać, czy ryba jest świeża. 123RF/PICSEL

Smażalnie kuszą bogatym asortymentem dań z ryb - zarówno tych morskich, jak i słodkowodnych.

Decydując się na taki posiłek, warto poszukać baru, który serwuje dania z ryby świeżo złowionej (lepiej unikać lokali, wokół których unosi się zapach spalonego oleju).

Z porcji dla dziecka należy usunąć ości i spieczoną panierkę.

Ryby oprócz kwasów omega zawierają sporą ilość witaminy B, która wspomaga pracę układu nerwowego, wpływa na rozwój pamięci i koncentrację. Dlatego też zaleca się ich spożycie dzieciom.

Dla prawidłowego rozwoju dziecka, dieta rybna jest najlepsza. Nawet kiedy sezon wakacyjny minie, podawajmy naszym maluchom suplementy diety, w których zawarte są kwasy omega.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas