Rycerze króla
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 6-8 porcji.

Składniki
- 1 chałka
Składniki
na nadzienie i dekorację
- truskawki
- nutella
- śmietana
- orzechy włoskie
- krem karmelowy
Składniki
na karmelizowane banany
- 300 ml cukru
- 3 banany
- 210 ml rumu
Składniki
na sos
- 150 ml perełek cukrowych do dekoracji
- 3 łyżki masła
Składniki
na mieszankę mleczną
- 200 ml mleka
- 150 ml śmietany
- 50 ml cukru
- 2 jajka
- szklanka rumu
- odrobina ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Umieść cukier na patelni i skarmelizuj. Banany potnij wzdłuż na plastry, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy cukier się rozpuści, wlej połowę na banany i poczekaj, aż zastygnie.
Do pozostałego cukru dodaj masło i rum. Rozpuść i wymieszaj. Tak przygotowany krem karmelowy użyjesz do dekoracji.
Chałkę pokrój. Połącz wszystkie składniki mieszanki mlecznej i zanurzaj w niej kromki. Nasączone kawałki chałki upiecz na maśle.
Truskawki odszypułkuj i pokrój na mniejsze części. Posiekaj orzechy. Podawaj gotowych Rycerzy z truskawkami, nutellą, bitą śmietaną, orzechami i kremem karmelowym.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.