Ryż na mleku z jabłkiem i migdałami
Pyszne śniadanie.
Składniki:
- Laska wanilii
- 1 l mleka
- 1 łyżka + 50 g cukru
- Sól
- 250 g ryżu
- 2 kwaśne jabłka
- 100 g migdałów
- 2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko, łyżkę cukru, sól, miąższ i laskę wanilii zagotować. Dodać ryż. Na słabym ogniu gotować ok. 30 minut. Jabłka obrać, drobno pokroić i dodać do ryżu. 50 g cukru skarmelizować, dodać migdały i dobrze wymieszać. Karmel z migdałami wylać na papier do pieczenia, ostudzić, pokruszyć. Ryż podawać z karmelizowanymi migdałami i miodem.