Ryż po persku z nóżką z kurczaka i sałatką mango-ogórkową
Kulinarna podróż.

Składniki na 4 porcje:
- 4 nóżki z kurczaka
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka czerwonej past curry
- 2 łyżki syropu klonowego
- 200 g ryżu basmati
- 2 małe ziemniaki
- 75 g masła
- opakowanie szafranu
- 1 mango
- 1 ogórek sałatkowy
- 5 łyżek białego octu balsamicznego
- szczypta cukru
Przygotowanie:
1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, paprykę i 2 łyżki oleju wymieszać i natrzeć tym nóżki kurczaka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 175 stopniach C.
Pastę curry, 1,5 łyżki oleju i syrop klonowy wymieszać i rozsmarować na nóżkach po ok. 40 minutach pieczenia.
Ryż zagotować w osolonej wodzie i na słabym ogniu gotować 6 minut. Odcedzić, przelać zimna wodą. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3mm.
Masło roztopić w rondelku, dodać szafran i podgrzać. Połowę masła wlać do miseczki. Do pozostałego w rondelku masła włożyć ziemniaki i wsypać wstępnie podgotowany ryż. Polać równomiernie pozostałym masłem szafranowym. Pokrywkę obwiązać czystą ściereczką. Przykryć rondelek i trzymać na słabym ogniu 35-45 minut..
Miąższ mango pokroić w kostkę, ogórka obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj sól, pieprz, ocet i cukier. Dodaj 2 łyżki oleju. Sos zmieszaj z mango i ogórkiem. Rondelek z ryżem wstaw na chwilę do zimnej wody, a następnie wybij ryż. Podawaj z nóżkami z kurczaka i sałatką.