Reklama

Reklama

Ryż z kalafiora

Smaczna alternatywa dla tradycyjnego ryżu, a także ziemniaków i makaronu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub pełnoprawny posiłek. Łatwo go zrobić i pasuje praktycznie do wszystkiego!

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 2-3 osób

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Kalafiora namocz przez kilka minut, aby pozbyć się zanieczyszczeń i owadów, które mogą znajdować się w środku. Przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wysuszenia. Podziel na mniejsze różyczki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekany czosnek. Wsyp kalafiorowy ryż, dopraw cytryną, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach wciąż będzie chrupki, ale już nie surowy.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Może być również bazą dania – wtedy wystarczy dodać ulubione warzywa lub pokrojone mięso.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

***
Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ryż z kalafiora | przepisy wegańskie | dodatki do obiadu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje