Ryż z kalafiora
Ryż z kalafiora to smaczna alternatywa dla tradycyjnego ryżu, a także ziemniaków i makaronu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub pełnoprawny posiłek. Łatwo go zrobić i pasuje praktycznie do wszystkiego! Ryż z kalafiora syci i nie obciąża żołądka.
Ryż z kalafiora - przygotowanie
Kalafiora namocz przez kilka minut, aby pozbyć się zanieczyszczeń i owadów, które mogą znajdować się w środku. Przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wysuszenia. Podziel na mniejsze różyczki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekany czosnek. Wsyp kalafiorowy ryż, dopraw cytryną, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach wciąż będzie chrupki, ale już niesurowy.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Może być również bazą dania – wtedy wystarczy dodać ulubione warzywa lub pokrojone mięso.
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:
Zobacz też: