Ryż z tuńczykiem
Autor: Poh Ling Yeow. Liczba porcji: 2 - 4. Czas przygotowania: 10 minut. Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 2-3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 ząbki obranego i drobno posiekanego czosnku
- 1 duża brązowa lub czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę o wymiarach 5 mm
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- szczypta soli
- 425 g tuńczyka z puszki, odsączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem
- 185 g ugotowanego ryżu jaśminowego lub basmati
- 2-3 dojrzałych pomidorów średniej wielkości, pokrojonych w kostkę ok. 1 cm
- 1/3 filiżanki posiekanej kolendry, liści i gałązek
- 1/3 filiżanki posiekanej mięty
- 1/3 filiżanki posiekanej pietruszki
- świeżo rozgniecione ziarna czarnego pieprzu
- jasny sos sojowy do smaku
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu upraż na średnim ogniu ziarna kminu rzymskiego i kolendry. Dodaj czosnek, chili i sól, duś aż cebula stanie się miękka. Dodaj mięso tuńczyka oraz ryż i podgrzewaj aż wszystkie składniki będą ciepłe. Odstaw z ognia, dodaj pomidory, siekane zioła i dopraw niewielką ilością pieprzu. Wymieszaj składniki, dopraw sosem sojowym i natychmiast podawaj na stół.
Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.