Ryż z tuńczykiem
Autor: Poh Ling Yeow. Liczba porcji: 2 - 4. Czas przygotowania: 10 minut. Poziom trudności: łatwy.

Składniki:- 2 łyżki stołowe oliwy- 2-3 łyżeczki kminu rzymskiego - 2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 ząbki obranego i drobno posiekanego czosnku - 1 duża brązowa lub czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę o wymiarach 5 mm - ½ łyżeczki suszonych płatków chili - szczypta soli - 425 g tuńczyka z puszki, odsączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem - 185 g ugotowanego ryżu jaśminowego lub basmati - 2-3 dojrzałych pomidorów średniej wielkości, pokrojonych w kostkę ok. 1 cm - 1/3 filiżanki posiekanej kolendry, liści i gałązek - 1/3 filiżanki posiekanej mięty - 1/3 filiżanki posiekanej pietruszki - świeżo rozgniecione ziarna czarnego pieprzu - jasny sos sojowy do smaku
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu upraż na średnim ogniu ziarna kminu rzymskiego i kolendry. Dodaj czosnek, chili i sól, duś aż cebula stanie się miękka. Dodaj mięso tuńczyka oraz ryż i podgrzewaj aż wszystkie składniki będą ciepłe. Odstaw z ognia, dodaj pomidory, siekane zioła i dopraw niewielką ilością pieprzu. Wymieszaj składniki, dopraw sosem sojowym i natychmiast podawaj na stół.
Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.