Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Taki obiad zrobisz naprawdę szybko. Posmakuje całej rodzinie.

Zapiekaj przez około 25 minut w 180 st. C
Zapiekaj przez około 25 minut w 180 st. C123RF/PICSEL

1. Ryż zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki. 

2. Obierz i zetrzyj jabłka  na tarce o grubych oczkach.

3. W garnku roztop 1 łyżkę  masła i dodaj 3 łyżki cukru. Dodaj jabłka i sok z cytryny. Smaż przez 10 min. Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszaj. 

4. Małe naczynia do zapiekania lub jedną formę żaroodporną posmaruj masłem. Wyłóż połowę ryżu, jabłka i drugą warstwę ryżu. Na wierzchu rozłóż resztę masła. Posyp cukrem i cynamonem. Zapiekaj przez około 25 minut w 180 st. C. 

Jak zrobić jabłka pieczone?Interia Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas