Ryżowe kuleczki
Na patelni rozgrzej olej i masło, wrzuć szalotki, seler i czosnek.
Składniki na 24 porcje:
- po łyżce oliwy i masła
- 3 duże szalotki, posiekane
- łodyga selera naciowego pokrojona
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- szklanka ryżu krótkoziarnistego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki startego sera typu parmezan
- 180 g (kula) mozzarelli
- pokrojonej bułka tarta do obtoczenia
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej i masło, wrzuć szalotki, seler i czosnek. Smaż 2-3 minuty. Dodaj ryż i curry, smaż minutę. Wlej wino, smaż kolejną minutę.
2. Zalej warzywa i ryż gorącym bulionem, przykryj, duś 15-20 minut. Na koniec dodaj parmezan. Przypraw do smaku i wymieszaj. Zostaw ryż, aby ostygł.
3. Uformuj dłońmi kuleczki, wsuwając w środek kawałek mozzarelli. Obtocz kulki w bułce tartej.
4. Rozgrzej olej w rondlu (powinien pokrywać całe kulki). Wrzucaj kulki partiami, smaż na złoto (2-3 minuty). Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj gorące lub ostudzone (wtedy można je nawet jeść ręką), z sosem pomidorowym do maczania.