Saganek pełny różności
Pomysł na danie, gdy masz w lodówce... resztki!

Składniki
- 400 g mięsa, np. surowej szynki (ale może być wołowina z rosołu
- z resztką zupy)
- kilka kabanosów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- papryka
- puszka czerwonej fasolki lub/i groszku
- 2 ząbki czosnku
- olej
- natka
- sól, pieprz, papryka, majeranek
4
1. Jeśli masz surowe mięso, oczyść je i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, chwilę smaż razem. Dorzuć pokrojone kabanosy (możesz zamiast nich dołożyć też inną kiełbasę). Chwilę smaż.
2. Podlej podsmażone składniki wodą (lub rosołem), dołóż pokrojone ziemniaki, marchewki i paprykę, dopraw solą i pieprzem. Duś, mieszając, do miękkości. W trakcie duszenia dodaj puszkę fasolki (lub/i groszku; może być też garść mrożonego). Ponownie dopraw i podaj z natką.