Sałatka arbuzowa na rukoli
Wyjątkowo orzeźwiająca.
Składniki:
- 1/2 kg dojrzałego arbuza
- 15 dag sera typu feta
- 1 czerwona cebula
- 20 dag czerwonych pomidorów kiściowych
- 10 dag żółtych pomidorków kiściowych
- garść rukoli
- pół szklanki oleju, cytryna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Z arbuza odkrój skórę, miąższ pozbaw pestek. Pokrój go w dużą kostkę. Jeśli masz więcej czasu, za pomocą specjalnej łyżeczki możesz wydrążyć z arbuza dekoracyjne kulki.
2. Ser typu feta osącz z zalewy, pokrój w kostkę lub rozdrobnij w palcach. Czerwoną cebulę obierz, potnij w cienkie krążki albo w pióra.
3. Pomidorki (czerwone i żółte) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osącz na sicie, a potem przekrój na połówki. Liście rukoli prze -bierz, opłucz i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym.
4. Na dużym półmisku układaj warstwami listki rukoli, połówki kolorowych pomidorów, kostki arbuzowe, fetę oraz cebulę. Przygotuj sos z oleju oraz soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw go do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polej sałatkę. Od razu podawaj na stół.