Reklama

Sałatka buraczana z fetą

Samo zdrowie!

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 średnie buraki ćwikłow
  • 20 dag sera feta
  • 1/2 szkl. połówek orzechów włoskich
  • 1 op. rukoli
  • 4 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zalej je w garnku wodą i gotuj do miękkości (około 60 minut). Ugotowane buraki odcedź, przestudź polewając zimną wodą. Obierz z łupinek. Potem poczekaj, aż zupełnie wystygną. Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Mieszając, lekko je zrumień. Przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Rukolę umyj, dobrze osusz. Ser pokrój w kosteczkę. Zimne buraczki pokrój w taką samą kostkę jak ser. Wymieszaj je z fetą, rukolą i orzechami. Lekko oprósz solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj cukier oraz sól i pieprz (do smaku). Utrzyj, a potem cienkim strumieniem dolej olej. Ubij trzepaczką gęsty sos. Przed podaniem polej nim sałatkę i lekko przemieszaj.  

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama