Reklama

Reklama

Sałatka caprese

Lekka, pyszna i pożywna. W sam raz na kolację!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 duże kule mozzarelli (lub dwa opakowania małych kuleczek)
  • 50 dag pomidorów cherry na gałązce
  • mały słoik czarnych oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

1. Pomidorki umyj w zimnej wodzie. Osusz na sicie lub wytrzyj papierowym ręcznikiem. Mozzarellę odcedź z zalewy i porwij na drobne kawałki (małe kulki możesz przekroić na pół). Czarne oliwki wyjmij ze słoika, a następnie posiekaj na plasterki. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą. 

2. Przygotuj cztery półmiski. Na każdym rozłóż porcję pomidorków i kawałki mozzarelli. Na nie wrzuć oliwki oraz porwane listki bazylii. Oliwę, ocet, sól i pieprz wymieszaj dokładnie w małym słoiczku. Polej tym każdą porcje sałaty. Podawaj od razu po przygotowaniu.  

Reklama


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje