Reklama

Sałatka caprese - włoski specjał

Można się nią delektować przez okrągły rok, ale nie da się zaprzeczyć, że latem smakuje najlepiej - orzeźwia, stanowi lekki, a zarazem wartościowy posiłek i powstaje w kilka chwil. Wyczarujesz ją wszędzie - nawet w domku letniskowym czy pod namiotem, nie wymaga pieczenia, gotowania ani stania przy garnkach.

Czas przyrządzenia: 10 min.
Składniki dla: 2

Składniki

  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść oliwek
  • świeża bazylia lub rukola
  • przyprawa do pomidorów lub oregano i bazylia
  • opcjonalnie: cebula

1. Pomidory kroimy w plasterki, podobnie postępujemy z mozzarellą.

2. Układamy na talerzach naprzemiennie pomidory i ser, aby jeden składnik nachodził na drugi. Jeśli chcemy bardziej wyrazistego smaku, obieramy cebulę, kroimy ją w piórka i układamy na pomidorach.

3. Dokładamy oliwki, zieleninę, polewamy całość oliwą, posypujemy przyprawami.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy