Sałatka caprese - włoski specjał
Można się nią delektować przez okrągły rok, ale nie da się zaprzeczyć, że latem smakuje najlepiej - orzeźwia, stanowi lekki, a zarazem wartościowy posiłek i powstaje w kilka chwil. Wyczarujesz ją wszędzie - nawet w domku letniskowym czy pod namiotem, nie wymaga pieczenia, gotowania ani stania przy garnkach.

Składniki
- 2 kulki mozzarelli
- 2 pomidory
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- garść oliwek
- świeża bazylia lub rukola
- przyprawa do pomidorów lub oregano i bazylia
- opcjonalnie: cebula
2
1. Pomidory kroimy w plasterki, podobnie postępujemy z mozzarellą.2. Układamy na talerzach naprzemiennie pomidory i ser, aby jeden składnik nachodził na drugi. Jeśli chcemy bardziej wyrazistego smaku, obieramy cebulę, kroimy ją w piórka i układamy na pomidorach.3. Dokładamy oliwki, zieleninę, polewamy całość oliwą, posypujemy przyprawami.